سرماخوردگی در کودکان  

بیش از 200 نوع ویروس در ایجاد سرماخوردگی نقش دارند که برای درمان این ویروس نمی توان به قطعیت گفت که بهترین دارو کدام است این داروها فقط به کم کردن علائم این بیماری کمک می کنند و در حال حاضرهیچ واکسنی برای  درمان آن تولید نشده است.

ویروس سرماخوردگی دستگاه فوقانی تنفسی را درگیر می کند. این ویروس به شکل قطرات بسیار ریز که با چشم قابل دیدن نیستند در هوا و روی اشیا و سطوح پخش شده و منتقل می شوند این ویروس ها مستقیما لایه مخاطی بینی و گلو را هدف قرار می دهند و به شکل تدریجی باعث به وجود آمدن علائم سرما خوردگی  در فرد می شوند.

کودکان به دلیل اینکه سیستم دفاعی بدن آن ها، به اندازه کافی قوی نشده است بیشتر از بزرگسالان در معرض ویروس سرماخوردگی به نام رینو ویروس قرار می گیرند.

و به دلیل اینکه درخانه و مکان های عمومی به هر وسیله و سطحی دست می زنند به راحتی به سرما خودگی مبتلا می شوند به طوری که هر کودک سالانه بین 10 تا 12 بار درگیر این بیماری و علائمش می شود. و طول درمان سرماخوردگی کودکان بین 7 تا 14 روز است که در صورت زیاد شدن این زمان، باید به پزشک مراجعه کنید.

علائم سرماخوردگی در کودکان

علائم سرماخوردگی معمولا به صورت تدریجی خودش را نشان می دهد و شایع ترین آن در کودکان  گلودرد همراه با خارش گلو است.

که در صورت شدید تر شدن سرماخوردگی علائم  زیر ایجاد می شود

  • آبرزش بینی
  • تب خفیف
  • سردرد
  • عطسه
  • سرفه
  • خس خس کردن سینه
  • گرفتگی در بینی
  • درد وسوزش بینی
  • ترشحات غلیط بینی
  • قرمزی گوست بینی( از دستمال مرطوب یا پماد A+D  و وازلین برای چرب کردن استفاده کنید)
  • درد عضلات و کاهش اشتها
  • تنفس سریع بیش از 60تنفس در 60ثانیه

روش درمان سرماخوردگی کودکان درخانه

به شما پیشنهاد می دهیم در قدم اول بهتر است برای درمان سرماخوردگی کودک خود، به جای استفاده از داروهای شیمیای که هر کدام از آن ها ممکن است به جای درمان سرماخوردگی کودک، تاثیرات منفی بر بدن آن بگذارد از روش های طبیعی سرماخوردگی در خانه استفاده کنید.

راه درمان سرماخوردگی در کودکان  
روش سرماخوردگی در کودکان

در زیر شما را با روش های درمان طبیعی سرماخوردگی کودکان آشنا می کنیم

  • ترکیب عسل و لیمو در درمان سرماخوردگی کودکان
    شما در منزل می توانید به راحتی این ترکیب خوشمزه را درست کنید. یک قاشق عسل را در یک لیوان آب جوش بریزید و آب لیمو ترش را هم به آن اضافه کنید و خوب آن را هم بزنید تا عسل در آب حل بشود   
    اگر سن کودک شما بالای یک سال است می توانید با خوراندن این ترکیب بینظیر گلودرد و سرفه های آن را درمان کنید.
  • استفاده از دستگاه بخور
    حتما در اتاق کودک از دستگاه بخور سرد استفاده کنید زیرا هوای اتاق مرطوب می شود با این کار احتقان بینی کودک شما کم می شود همچنین می توانید چند قطره روغن اکالیپتوس، نعنا یا کاج به دستگاه بخور اضافه کنید تا اندام های تنفسی کودکتان نرم بشود وبتواند به راحتی نفس بکشد.
    استفاده از دستگاه بخور برای سرماخوردگی
    استفاده از دستگاه بخور برای سرماخوردگی
  • مصرف ویتامین C در سرماخوردگی کودکان
    خوردن ویتامین C به شدت سیستم دفاعی بدن را تقویت می کنید این ویتامین در آب میوه های طبیعی مثل پرتغال، گریپ فورد، لیمو شیرین وجود دارد. فلفل قرمز نیز سرشار از ویتامین C است با ریختن آن در سوپ به درمان سریع تر سرماخودگی کودکتان کمک کنید.
  • بدن کودک خود را گرم نگه دارید
    اگر فضای اتاق کودک سرد باشد سیستم دفاعی بدن واکنش منفی نشان می دهد زیرا در حال مقاومت در برابر ویروس
    سرماخوردگی است پس با پتو یا وسیله های گرمایشی بدن کودک را گرم نگه دارید تا سیستم دفاعی بدن تقویت شود
  • سوپ مرغ و سبزیجات در درمان سرماخوردگی کودک
    سوپ مرغ و سبزیجات سرشار از ویتامین ها و پروتئین می باشد با خوردن یک کاسه سوپ گرم، دما و تعریق بدن افزایش می یابد و ترشحات بینی را رقیق کرده و میکروب ها و ویروس ها را از بدن به سرعت خارج می کند.خوردن سوپ آب بدن را تامین می کند و کاهش دهنده التهاب نیز می باشد.
    برای اینکه خاصیت و ویتامین سبزیجات حفظ شود بهتر است آن ها را زیاد نپزید یادتان نرود که حتما فلفل قرمز را به علت داشتن ویتامین C و خاصیت میکروب زدایی، به سوپ اضافه کنید.
  • مصرف زیاد مایعات برای سرماخوردگی کودکان
    مصرف زیاد مایعات برای سرماخوردگی کودکان
    مصرف زیاد مایعات برای سرماخوردگی کودکان

    مصرف زیاد مایعات از جمله: آب، آب میوه طبیعی، چای رقیق و ولرم ( در صورت مشورت با پزشک از چای بابونه استفاده کنید) میکروب ها و ویروس را از بدن سریع تر خارج می کند.
  • مصرف زنجبیل دم کرده
    آب جوش را با مقداری زنجبیل قاطی کرده و بگذارید دم بکشد می توانید به این ترکیب مقداری عسل و آبلیمو نیز استفاده کنید. یا اینکه زنجبیل را در آبمیوه بریزید، خوردن دمکرده زنجبیل از بهترین روش های درمان سرماخوردگی کودکان در خانه است.
  • استفاده از اسپری نمکی در درمان سرماخوردگی کودکان
    ترکیبات این اسپری آب و نمک است هم می توانید آن را از داروخانه بخرید هم در منزل به راحتی خودتان درست کنید.
    آب را با چند قاشق نمک ید دار ترکیب کنید و روزی چند دفعه از آن در بینی کودکتان بریزید با این کار بینی و سینوس ها تمیز و پاک می شوند.
  • خوردن سیر
    سیر حاوی ماده ایی به نام آلیسین است که ضد باکتری و ویروس می باشد و سموم را از بدن خارج می کند. همچنین سیستم ایمنی بدن را هم تقویت می کند، چون کودکان علاقه ایی به خوردن سیر ندارند بهتر است آن را در سوپ بریزید.
  • حمام آب گرم برای رفع سرماخوردگی کودکان
    فضای حمام به دلیل باز کردن شیر آب گرم کاملا مرطوب می شود ودر رفع گرفتگی بینی کودک بسیار موثر می باشد می توانید وان حمام را پر از آب گرم بکنید و مقداری عصاره اکالیپتوس در آن بریزید زیرا احتقان بینی را کم می کند

راه های پیشگیری کودکان از سرماخوردگی

  • شستن دست ها : کودکان به دلیل اینکه به تمامی سطوح و اشیا دست می زنند به راحتی به سرماخوردگی مبتلا می شوند پس به کودک خود یاد بدهید که مدام دست های خود را با آب و صابون خوب بشورد.

 

راه های جلوگیری از سرماخوردن کودکان
راه جلوگیری از سرماخوردن کودکان
  • دوری از افراد بیمار: کودک خود را از افراد بزرگسال و سایر کودکانی که سرما خورده اند دور نگه دارید. و اگر این فرد در منزل شما است بهتر است تمامی سطوح را با الکل ضدعفونی کنید و لیوان و قاشق و سایر وسیله های آن شخص را جدا نگه دارید.
  • دوری از دود سیگار و قلیان: دستگاه تنفسی در مقابل دود سیگار بسیار آسیب پذیر است و در این حالت به راحتی عفونت ها و ویروس ها دستگاه تنفسی فوقانی را درگیر می کنند پس بهترین کار این است که کودکان خود را از این افراد و مکان ها دور نگه دارید.

چگونه می توان سرماخوردگی کودکان را زودتر متوقف کرد؟
خوشبختانه درمان‌های خانگی فوری بسیاری  برای سرماخوردگی برای کودکان وجود دارد. والدین می توانند از نکات و ترفندهای زیر برای کمک به بچه ها کمک کنند تا سریعتر احساس بهتری داشته باشند.

  • مصرف زیاد مایعات : بدن برای انجام تمام وظایف ضروری خود از جمله مبارزه با عفونت به آب نیاز دارد. بدون آب کافی، افراد علائم کم آبی را تجربه می کنند که می تواند احساس سرماخوردگی را حتی بدتر کند. برخی از علائم کم آبی بدن عبارتند از:افزایش تشنگی یا خشکی دهان،سرگیجه یا سبکی سر و خستگی.

تب یا تعریق یا سایر علایم سرماخوردگی می توانند منجر به کم آبی بدن شوند. کودک شما ممکن است به اندازه معمول احساس تشنگی نداشته باشد، و ممکن است هنگام نوشیدن احساس ناراحتی کند، بنابراین مهم است که او را به نوشیدن مایعات زیاد تشویق کنید.

  • استراحت کافی : خواب ترمیم کننده است و به بهبودی کمک فراوانی می کند. به همین دلیل است که برای کودکان شما مهم است که هنگام بیمار شدن استراحت کنند. اگر مریض هستند، به خصوص اگر تب دارند، آنها را از مدرسه یا مهدکودک دور کرده و در خانه نگه دارید. این همچنین به جلوگیری از انتشار میکروب به همکلاسی ها کمک می کند.
  • رژیم غذایی سالم : داشتن یک رژیم غذایی سالم، متعادل و متنوع به قوی نگه داشتن سیستم ایمنی کمک می کند و در مبارزه با عفونت ها موثرتر است. مصرف انواع سبزیجات، حبوبات میوه ها، غلات، شامل حداقل 50٪ غلات کامل، لبنیا و انواع غذاهای غنی از پروتئین، مانند:غذای دریایی، گوشت کم چرب،تخم مرغ،حبوبات و… سیستم ایمنی بدن شما را هنگام بیماری تقویت می کند.
  • مصرف عسل : عسل دارای اثرات آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی است که ممکن است به مبارزه با عفونت ها کمک کند. چندین مطالعه نشان داده‌اند که قورت دادن یک قاشق چای‌خوری (15 میلی‌لیتر) عسل حدود نیم ساعت قبل از خواب می‌تواند به خواب بهتر شبانه و رفع سرفه کمک کند. اعتقاد بر این است که خواص ضد میکروبی و ضد باکتریایی عسل ممکن است موثر باشد. با این حال، به یاد داشته باشید که کودکان زیر یک سال به دلیل خطر ابتلا به بوتولیسم نوزاد، هرگز نباید عسل بخورند. همچنین برای کمک به کاهش گلودرد یا سرفه، فرد می تواند سعی کند یک قاشق غذاخوری عسل را در یک فنجان آب داغ یا چای هم بزنید.
  • افزایش ویتامین D :شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد افرادی که سطح ویتامین D کافی دارند، نسبت به افرادی که سطوح پایین‌تری دارند، کمتر به عفونت‌های تنفسی مبتلا می‌شوند.
    نور طبیعی خورشید به بدن در تولید ویتامین D کمک می کند. با این حال، نور خورشید می تواند در برخی از نقاط جهان، به ویژه در فصل زمستان، کمیاب باشد. اگر فردی برای قرار گرفتن کافی در معرض نور خورشید تلاش کند، ممکن است مصرف مکمل ویتامین D برای او مفید باشد.
  • مصرف روی: تحقیقات نشان داده افرادی که مکمل‌های روی مصرف می‌کنند علائم سرماخوردگی کمتری را نسبت به مابقی افراد تجربه می‌کنند به طور خاص، علائم سرماخوردگی آنها به طور متوسط ​​یک یا دو روز کوتاه شد.
  • داروهای بدون نسخه را امتحان کنید: داروهای بدون نسخه (OTC) زیر ممکن است به کاهش علائم سرماخوردگی کمک کنند:
    مسکن ها مانند استامینوفن و ایبوپروفن
    ضد احتقان ها برای کمک به کاهش فشار سینوسی و گرفتگی بینی
    پاستیل گلو برای تسکین گلو درد
    شربت های سرفه برای تسکین سرفه
    با این حال، برخی افراد نباید این داروها را مصرف کنند. همیشه قبل از مصرف این داروهای OTC یا قبل از دادن آنها به کودکان با پزشک یا داروساز صحبت کنید.

داروی خانگی سرماخوردگی نوزاد

داروی سرماخوردگی نوزاد در خانه شامل کمک به آنها در احساس راحتی است.

باید ها:

     مقدار زیادی مایعات، از جمله شیر مادر یا شیر خشک (اگر کودک شما شیر مادر مصرف نمی کند) بدهید. اگر کودک شما بالای 6 ماه است ممکن است مقدار کمی آب به او پیشنهاد شود.

     مخاط بینی را با استفاده از قطره های نمکی و پوار بینی خارج کنید.

     هوا را با یک مرطوب کننده، مرطوب نگه دارید. از پزشک خود بپرسید که آیا نوع مه سرد یا گرم را توصیه می کند. مرطوب کننده های گرم ممکن است به طور کمیابی خطر سوختگی برای کودکان بزرگترها ایجاد کند.

نباید ها

     آنتی بیوتیک ها روی ویروس ها اثر نمی کنند و نباید به عنوان داروی سرماخوردگی برای نوزاد تجویز شوند.

     داروهای کاهنده تب بدون نسخه (OTC)، از جمله تیلنول نوزادان، برای نوزادان زیر 3 ماه توصیه نمی شود، مگر اینکه توسط پزشک کودک شما تجویز شود. قبل از دادن هر نوع داروی OTC به نوزاد زیر 1 سال با پزشک اطفال خود مشورت کنید. همچنین ممکن است این داروها برای نوزادی که استفراغ می کند توصیه نشود.

     آسپرین هرگز نباید به نوزاد یا کودک داده شود.

     داروهای سرفه و سرماخوردگی برای کودکان زیر 2 سال توصیه نمی شود.

     مالش بخار، حتی آنهایی که برای نوزادان فرموله شده اند، می توانند مجاری تنفسی را تحریک کنند. اینها را نه روی پوست و نه در بخارساز استفاده نکنید.

     اجازه ندهید کودکتان روی شکم بخوابد، حتی اگر احتقان دارد.

آیا می توانید به راحتی داروی سرماخوردگی برای نوزاد تجویز کرد؟

منبع مورد اعتماد سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) پیشنهاد می کند تا حداقل 4 سالگی فرزندتان از مصرف داروهای سرماخوردگی بدون نسخه خودداری کنید.

داروهای سرماخوردگی می توانند عوارض جانبی جدی داشته باشند، مانند کند شدن تنفس، که می تواند به ویژه برای کودکان خردسال و نوزادان خطرناک باشد.

بسیاری از داروهای سرماخوردگی نیز شامل بیش از یک ماده هستند. این ترکیب از مواد می تواند با استفاده از سایر داروها در کودکان تداخل داشته باشد یا از آن جلوگیری کند.

حتی اگر بتوانید به نوزاد خود داروی سرماخوردگی بدهید، هیچ دارویی وجود ندارد که سرماخوردگی را درمان کند. داروهایی مانند داروهای ضداحتقان که بدون نسخه در دسترس هستند، فقط علائم سرماخوردگی را درمان می‌کنند و برای کودکان زیر 6 سال حتی نشان داده نشده است که این کار را انجام دهند.

هنگام سرماخوردگی نوزاد چه زمانی باید نگران بود؟

علاوه بر این که نمی‌دانید آیا می‌توانید به کودک داروی سرماخوردگی بدهید یا نه، ممکن است تعجب کنید که چه زمانی ممکن است کودک شما برای سرماخوردگی به پزشک مراجعه کند. در صورتی که:

    کودک از خوردن غذا امتناع می کند دچار کاهشوزن شده یا علائم کم آبی دارد.

   مشکل تنفسی دارد.

    به طور مکرر گوش خود را می کشد یا به نظر می رسد گوش درد دارد.

    تب آنها برای بیش از 24 ساعت بالاتر از 101 درجه فارنهایت (38.3 درجه سانتیگراد) است (یا برای هر تبی اگر زیر 3 ماه سن دارند)

    علائم بدتر می شود یا بیش از 10 روز ادامه می یابد.

    احساس می کنید که علائم خیلی طولانی مدت یا خیلی شدید هستند.

داروی سرماخوردگی کودک چیست؟

جیمز اندرسون، پزشک متخصص اطفال در کلینیک منطقه‌ای آستین در آستین، تگزاس، می‌گوید وقتی صحبت از سرماخوردگی می‌شود، دارو می‌تواند ناراحتی برخی علائم را کاهش دهد، اما نمی‌تواند سرماخوردگی را درمان کند.

او خاطرنشان می کند که داروهای بدون نسخه  می توانند به کاهش دردها و دردهای مرتبط با سرماخوردگی مانند آبریزش بینی، سرفه و تب کمک کنند. در حالی که ممکن است کمی تسکین دهند، دکتر اندرسون به والدین هشدار می دهد که سرماخوردگی فرزندشان را با دارو درمان نکنند.

دکتر اندرسون می‌گوید: «شواهد زیادی وجود ندارد که نشان دهد داروهای سرماخوردگی کودک بهتر از استفاده از روش‌های خانگی عمل می‌کنند». او می افزاید: «علاوه بر این، فرزند شما ممکن است عوارض جانبی منفی ناشی از داروهای سرماخوردگی را تجربه کند،» و توصیه می کند از مصرف این داروها در کودکان زیر 4 سال خودداری کنید. در همین حال، این سازمان توصیه می کند که به کودکان بین 4 تا 6 سال فقط با صلاحدید پزشک داروهای سرماخوردگی یا سرفه بدون نسخه تجویز شود.

سخن پایانی

امیدواریم با خواندن مقاله آموزشی ما و معرفی روش های درمان سرماخوردگی کودکان درخانه، در روند بهبود کودک سرما خورده خود بتوانید به بهترین شکل عمل کنید.

نوشته های مرتبط