بیماری آلزایمر یک اختلال مغزی است که به مرور زمان روی عملکرد حافظه، قدرت تفکر و توانایی انجام امور روزانه تاثیر منفی می گذارد. متاسفانه آلزایمر هیچ درمان قطعی ای ندارد و تنها می توان روند پیشرفت آن را کند کرد. بیماری آلزایمر بیشتر افراد سالمند را درگیر خود می کند. داروهای آلزایمر در سالمندان با هدف حفظ کیفیت زندگی بیماران و کاهش سرعت پیشرفت بیماری مورد استفاده قرار می گیرند.
تحقیقات نشان می دهد که بعد از بیماری های قلبی-عروقی و سرطان، آلزایمر سومین دلیل مرگ و میر در سالمندان است. اینجاست که اهمیت پیشگیری از بیماری آلزایمر و استفاده درست از دارو های آلزایمر روشن می شود. در این مقاله قصد داریم بیماری آلزایمر و علل بروز آن، دارو های مورد استفاده در آلزایمر سالمندان، مکانیسم اثر و چگونگی مصرف آنها را به شما توضیح دهیم. تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
بیماری آلزایمر چیست و چرا سالمندان را درگیر خود می کند؟
آلزایمر یک اختلال مغزی است که به تدریج عملکرد مغز و قدرت حافظه را کاهش می دهد. این بیماری غالبا افراد مسن را مبتلا می کند و شایع ترین علت بروز آن دمانس مغزی است. مکانیسم ایجاد بیماری آلزایمر، تجمع پروتئین های غیر طبیعی (آمیلوئید بتا و تاو) در مغز است که در نهایت منجر به از بین رفتن سلول های مغزی می شود. تنها راه کنترل این بیماری، استفاده از داروهای آلزایمر در سالمندان است.
با پیشرفت بیماری آلزایمر، اختلال در گفتار، تغییرات رفتاری، ناتوانی در انجام امور روزمره و اختلالات حافظه بروز پیدا می کنند. در مراحل بسیار پیشرفته آلزایمر، بیمار قدرت سخن گفتن، بلعیدن و حرکت را به طور کامل از دست می دهد. علت اصلی بروز این بیماری هنوز مشخص نیست اما به نظر می رسد عوامل ژنتیکی، سن بالا و سبک زندگی ناسالم (کم تحرکی، رژیم غذایی ناسالم و …) در بروز آن تاثیر دارند.
معرفی داروهای آلزایمر در سالمندان و مکانیسم اثر آنها
بیماری آلزایمر یک وضعیت پیچیده است و ممکن است اثرگذاری دارو ها در بیماران مختلف یکسان نباشد. درمان های دارویی مختلفی برای به تاخیر انداختن بروز بیماری آلزایمر و کنترل علائم آن پیشنهاد شده است که هنوز در حال بررسی و تحقیق هستند. در این بخش داروهای آلزایمر در سالمندان که امروزه توسط پزشکان مورد استفاده قرار می گیرند را به شما توضیح می دهیم.
دارو های مورد استفاده برای حفظ عملکرد ذهنی
داروهایی مثل دونپزیل، ریواستیگمین، گالانتامین، ممانتین و داروی ترکیبی ممانتین و دونپزیل در این خانواده قرار می گیرند. کارکرد اصلی این دارو ها کاهش علائم آلزایمر و کمک به بهبود مشکلات رفتاری خاص است. اما متاسفانه این دارو ها نمی توانند عامل ایجاد کننده بیماری را از بین ببرند و روند بیماری را کنترل کنند. از طرفی تاثیر این دارو ها بر بیماران یکسان نیست.
دونپزیل
یکی از دارو های اصلی که برای درمان آلزایمر مورد استفاده قرار می گیرد، دونپزیل است که می تواند به بهبود علائم خفیف تا شدید آلزایمر کمک کند. مکانیسم اثر دونپزیل به این صورت است که مانع شکسته شدن استیل کولین می شود و سطح آن را در مغز حفظ می کند. استیل کولین یک ترکیب شیمیایی است که وجود آن برای استدلال، حافظه و تفکر مهم است.
ریواستیگمین
یکی از داروهای آلزایمر در سالمندان، ریواستیگمین است که مکانیسم اثر آن تقریبا مشابه دونپزیل است. این دارو اثر محافظتی بر استیل کولین دارد و مانع از کاهش سطح آن در مغز می شود. ریواستیگمین به دو شکل تزریقی و خوراکی وجود دارد. اگر بیماری به مشکلات گوارشی مبتلا باشد، بسته های پوستی این دارو برای او تجویز می شود.
گالانتامین
مکانیسم اثر گالانتامین افزایش سطح استیل کولین مغزی و حفظ ارتباط بین سلول های مغزی می شود و در نهایت احتمال بروز زوال مغزی را کاهش می دهد. این دارو به دو شکل کپسول و شربت خوراکی موجود است. دوز مصرفی گالانتامین باید توسط پزشک متخصص تنظیم شود. مصرف گالانتامین ممکن است با بروز علائم گوارشی همراه باشد که برای مقابله با این مشکل بهتر است دارو را با مواد طبیعی مثل عسل مصرف کنید.
ممانتین
ممانتین یکی از داروهای آلزایمر در سالمندان است که سطح گلوتامات مغز را تنظیم و کنترل می کند. گلوتامات یک ترکیب پیام رسان در مغز است که وجود آن برای یادگیری و حافظه مهم است. این دارو به دو شکل قرص و مایع خوراکی وجود دارد و برای کنترل علائم خفیف تا شدید آلزایمر تجویز می شود.
دارو های مورد استفاده برای از بین بردن علت زمینه ای آلزایمر
تنها دارویی که در این خانواده وجود دارد، آدوکانوماب است. مکانیسم عمل این دارو، کاهش رسوب پروتئین های غیر طبیعی مثل آمیلوئید بتا در مغز است. همچنین آدوکانوماب به کاهش سرعت پیشرفت بیماری آلزایمر در سالمندان کمک می کند. این دارو برای تمام بیماران مبتلا به آلزایمر مناسب نیست و مصرف آن باید با صلاح دید پزشک انجام شود.
آیا درمان هایی غیر از داروهای آلزایمر در سالمندان، وجود دارد؟
علاوه بر درمان های دارویی آلزایمر در بخش قبل مورد بحث قرار گرفت، درمان هایی غیر از داروهای آلزایمر در سالمندان هم وجود دارد که برای بهبود بیماری آلزایمر مفید است. یکی از این درمان ها، فیزیوتراپی است. فیزیوتراپی به بهبود علائم آلزایمر و کند کردن روند پیشرفت بیماری کمک می کند. اثرگذاری فیزیوتراپی به دلیل کمک به حفظ تعادل، جریان خون در مغز، استقامت، انعطاف پذیری و قدرت عضلانی است.
نحوه مصرف داروهای آلزایمر در سالمندان برای اثرگذاری بیشتر
نحوه مصرف دارو های آلزایمر باید توسط پزشک متخصص تعیین شود. بهتر است برای اینکه بیش ترین تاثیر را از مصرف دارو دریافت کنید، دارو را مطابق دستور پزشک و به صورت منظم مصرف کنید و از تغییر دوز دارو یا قطع مصرف دارو به صورت خودسرانه خودداری کنید. شما باید در فواصل زمانی مشخص به پزشک مراجعه کنید تا پزشک روند درمان شما را بررسی کند و در صورت نیاز دارو و دوز آن را تغییر دهد.
جمع بندی
در این مقاله در مورد داروهای آلزایمر در سالمندان، بررسی اثرات و اهمیت مصرف به موقع آنها به شما توضیح دادیم. پیشگیری از بروز آلزایمر خیلی ساده تر از درمان آلزایمر است. برای پیشگیری از ابتلا به آلزایمر، داروی لیکتور بهترین گزینه است. شما می توانید این دارو را از هلیوس فارمد با بهترین قیمت و ضمانت اصالت کالا تهیه کنید.