بیماری عروق مغزی یک اصطلاح کلی است که برای تمام وضعیت هایی که بر جریان خون صحیح مغز اثر می گذارند، استفاده می شود. این بیماری ها شامل آنوریسم مغزی، سکته مغزی، خونریزی مغزی، بیماری شریان کاروتید و … می شوند. درمان آسیب عروق مغزی به سرعت باید انجام شود تا از بروز ناتوانی دائمی و مرگ در بیماران جلوگیری شود. با تشخیص و درمان فوری برخی بیماران بهبودی کامل پیدا می کنند.
بیماری های عروق مغزی جزء وضعیت های اورژانسی حساب می شوند و نیاز به درمان فوری با دارو ها و جراحی دارند. این بیماری ها محدود به سن یا جنس خاصی نیستند و هر جنس، سن و نژادی را می توانند درگیر کنند. احتمال ناتوانی و مرگ در بیماران مبتلا به آسیب عروق مغزی بسیار زیاد است. در نتیجه انتخاب بهترین درمان برای بیماری عروق مغزی اهمیت زیادی دارد تا امکان برگشت بیمار به وضعیت طبیعی افزایش پیدا کند.
منظور از آسیب عروق مغزی چیست؟
آسیب عروق مغزی یک اصطلاح کلی برای عارضه هایی است که رگ های مغز را درگیر می کند و در خونرسانی طبیعی به سلول های مغزی اختلال ایجاد می کند. این وضعیت ها ممکن است منجر به گرفتگی عروق مغزی (ایسکمی) یا پارگی عروق مغزی (خونریزی) شوند. درمان آسیب عروق مغزی باید اورژانسی انجام شود. چرا که این بیماری ها بسیار جدی هستند و احتمال آسیب برگشت ناپذیر و غیر قابل درمان مغز در آنها وجود دارد.
بیماری های عروق مغزی ممکن است شریان ها یا سیاهرگ ها را درگیر کند. شریان های کاروتید و شریان های مهره ای بیشتر در معرض آسیب عروق مغزی هستند. آسیب عروق مغزی ممکن است به علت های مختلفی رخ دهد، از جمله:
– ایجاد لخته خونی به صورت خود به خود در عروق مغزی خصوصا عروق باریک (ترومبوز)
– ایجاد لخته در قسمت دیگری از بدن و حرکت آن به سمت عروق مغزی (آمبولی)
– پارگی عروق مغزی (خونریزی مغزی) که غالبا در اثر فشار خون بالا رخ می دهد.
– ایجاد پلاک در عروق مغزی (آترواسکلروز) که در اثر چربی بالا رخ می دهد.
– وجود مشکلات ساختاری در عروق خونی مغز
– وجود آسیب تروماتیک مغزی (TBI)
آسیب عروق مغزی چه علائمی دارد و چگونه تشخیص داده می شود؟
آسیب عروق مغزی بسته به اینکه کدام ناحیه از مغز را تحت تاثیر قرار داده باشد، علائم متفاوتی را ایجاد می کند. اگر علائم به سرعت تشخیص داده شوند و درمان آسیب عروق مغزی فوری انجام گیرد، احتمال بهبود مغز وجود دارد. شایع ترین علائم عبارت اند از:
– ناتوانایی در حفظ تعادل
– فلج یک طرفه بدن یا صورت
– سردرد شدید که به صورت ناگهانی شروع شده باشد.
– بروز مشکل در تکلم یا درک حرف ها
– صحبت کردن به صورت نامفهوم
– غش کردن ناگهانی
– تغییرات حسی در یک طرف صورت یا بدن
– مشکلات بینایی مثل از دست دادن بینایی و دوبینی
– روان آشفتگی و عدم هوشیاری
– استفراغ، تشنج، تب، دشواری در تنفس و بی اختیاری مدفوع و ادرار
روش های مختلفی برای تشخیص آسیب عروق مغزی وجود دارد. از جمله ای روش ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
سی تی اسکن (CT Scan)
در تصاویر سی تی اسکن، خون، بافت مغزی و استخوان از هم قابل تمایز هستند. در نتیجه اگر پارگی رگ های خونی و خونریزی مغزی وجود داشته باشد، با سی تی اسکن به راحتی قابل تشخیص است.
ام آر آی (MRI)
MRI می تواند در اقدام به موقع برای درمان آسیب عروق مغزی، بسیار موثر باشد. همانطور که گفته شد، سی تی اسکن فقط می تواند وجود خونریزی مغزی را نشان دهد اما نمی تواند علت دقیق خونریزی و گرفتگی عروق را تعیین کند. MRI از حساسیت و دقت بیشتری برخوردار است و می تواند به تشخیص سریع بیماری های عروق مغزی کمک زیادی بکند.
آنژیوگرافی
اگر امکان تشخیص نوع آسیب عروق مغزی با تکنیک های CT Scan و MRI وجود نداشته باشد، آنژیوگرافی بهترین گزینه است. آنژیوگرافی یک تکنیک تقریبا غیر تهاجمی است که طی آن پزشک یک لوله انعطاف پذیر و باریک را وارد شریان های مغزی می کند و به صورت مستقیم وضعیت رگ های خونی را با تزریق یک رنگ مخصوص بررسی می کند. با استفاده از این روش می توان 95 درصد اختلالات عروق مغزی را تشخیص داد.
بررسی مایع مغزی-نخاعی
یکی از روش هایی که به تشخیص به موقع و درمان آسیب عروق مغزی کمک می کند، بررسی مایع مغزی-نخاعی است. در صورتی که یک ضایعه عروقی در مغز وجود داشته باشد، سطح مایع مغزی-نخاعی کاهش پیدا می کند. در نتیجه پزشک می تواند با بررسی مقدار مایع مغزی-نخاعی، علت ضایعه عروقی را تشخیص دهد.
چرا درمان فوری آسیب عروق مغزی مهم است؟
آسیب عروق مغزی می تواند عواقب خطرناکی را به دنبال داشته باشد. در صورتی که درمان فوری صورت نگیرد می تواند منجر به سکته مغزی و آسیب دائمی مغز شود. معمولا سکته های مغزی ناشی از آسیب عروق مغزی با بروز ناتوانی های شدید مثل اختلالات حرکتی، مشکلات گفتاری و تغییرات شناختی همراه هستند و حتی می توانند تهدید کننده حیات باشند. تنها راهی که می تواند از بروز ناتوانی شدید جلوگیری کند، تشخیص به موقع و درمان زود هنگام است.
بهترین درمان آسیب عروق مغزی چیست؟
روش های درمانی مختلفی برای برای درمان آسیب عروق مغزی وجود دارد از به کارگیری دارو های مختلف گرفته تا جراحی. اینکه کدام روش درمانی برای بیمار مناسب است بستگی به نوع آسیب عروق مغزی و تشخیص پزشک متخصص دارد. یکی از دارو هایی که توسط پزشک متخصص برای بیماران مبتلا به بیماری های عروق مغزی استفاده می شود، لیکتور یا سیتیکولین است.
یکی از اثرات مهم لیکتور این است که آسیب به بافت مغز را در زمانی که مغز دچار مشکل شده است، به حداقل می رساند. همچنین سیتیکولین می تواند از اختلال شناختی که بیماران مبتلا به آسیب های عروق مغز را درگیر می کند، پیشگیری کند.
جمع بندی
در این مقاله درمورد بیماری های عروق مغزی، علائم، راه های تشخیص و درمان آسیب عروق مغزی صحبت کردیم. همانطور که در مقاله هم به آن اشاره شد، تشخیص زودهنگام و درمان به موقع تنها راه جلوگیری از بروز آسیب دائمی در اثر آسیب عروق مغزی است. یکی از بهترین دارو ها برای بیماری عروق مغزی، لیکتور است. برای تهیه این دارو با بهترین کیفیت و کمترین قیمت می توانید به سایت هلیوس فارمد مراجعه کنید.