سکته مغزی بیماری بسیار خطرناکی است که به صورت ناگهانی رخ می دهد. اگر با علائم و نشانههای سکته مغزی آشنایی داشته باشید و در کمترین زمان ممکن برای تشخیص و درمان آن به مراکز درمانی و بیمارستان ها مراجعه کنید در این صورت می توانید قدمی در راستای کاهش عوارض طولانی مدت یا نجات جان یک بیمار بردارید.
در این مقاله از سایت هلیوس فارمد تصمیم داریم تا شما را با نشانه های سکته مغزی و علائم هشدار دهنده که نباید نادیده گرفته شوند آشنا کنیم در ادامه با ما همراه باشید.
تعریف سکته مغزی
سکته مغزی زمانی به وجود می آید که یک لخته خون سبب پاره شدن یا بسته شدن شریان خون رسانی به مغز شود. زمانی که خونرسانی به بخشی از مغز کاهش یابد یا به صورت کلی قطع شود از دریافت مواد مغذی و اکسیژن نیز به مغز جلوگیری می شود و در نهایت منجر به مرگ سلول های مغزی در عرض حدود چند دقیقه خواهد شد.
نشانههای سکته مغزی: علائم هشداردهنده که نباید نادیده گرفته شوند
اصلی ترین نشانه های سکته مغزی که به علت مسدود شدن عروق خونی رخ می دهد در اندام های زیر ظاهر می شوند.
- دست ها: فرد مبتلا به سکته مغزی به دلیل ضعف یا بی حسی قادر به بالا بردن دست ها نیست.
- صورت: افتادن دهان یا چشم ها یا افتادن یک سمت صورت به گونه ای که فرد قادر به لبخند زدن نباشد.
- چشم ها: از دست دادن بینایی به صورت ناگهانی یا تاری دید یکی دیگر از نشانه های سکته مغزی در اندام های بدن فرد است.
- سر: سردرد ناگهانی و شدید، از دست دادن تعادل، از دست دادن هوشیاری و سرگیجه از دیگر نشانه های سکته مغزی هستند.
- پاها: عدم تعادل در پاها که تقریبا به صورت ناگهانی رخ می دهد از نشانه های سکته مغزی است.
علائم هشداردهنده سکته مغزی که نباید نادیده گرفته شوند
علائم هشدار دهنده که معمولا پیش از سکته مغزی رخ می دهند به شناسایی زودهنگام این وضعیت خطرناک کمک زیادی می کنند. این علائم معمولا روزها یا حتی چند هفته قبل از سکته مغزی رخ می دهند.
- مشکل در تلفظ کلمات
- تعریق بیش از حد
- درد قفسه سینه
- حالت گیجی ناگهانی یا سرگیجه
- عدم تعادل یا افتادن
- سردرد ناگهانی، شدید و بی سابقه
- دیدن نقاط سیاه، مشکلات بینایی و تاری دید
- فلج یا ضعف یک یا حتی دو طرف بدن به صورت ناگهانی
نشانههای سکته مغزی در خواب
بروز سکته مغزی در خواب بسیار کم است زیرا این وضعیت بیشتر در بیداری و به علت مسدود شدن عروق خونی یا خونرسانی ناکافی به مغز فرد رخ دهد. نشانه های سکته مغزی در حین خواب به شرح زیر هستند.
- بیدار شدن ناگهانی بدون علت
- مشکلات گفتاری و زبان بعد از بیدار شدن
- گیجی و سردرگمی در حین خواب
- کاهش یا ضعف قدرت عضلات در حین خواب
- اختلال در کنترل و حرکت عضلات
نشانه سکته مغزی گذرا
سکته مغزی گذرا همانطور که از اسمش هم پیداست ناشی از کاهش موقتی خونرسانی و یا انسداد عروق مغزی به طور موقت است که بعد از چند دقیقه یا چند ساعت رخ می دهد و بعد از آن به صورت کامل بهبود می یابند.
ولی نشانه سکته مغزی به صورت گذرا را نیز باید جدی گرفت چرا که احتمال دارد نشانه خطر جدی تر برای سکته مغزی بزرگتر در آینده باشد بنابراین باید به پزشک مراجعه کنید. نشانه سکته مغزی گذرا همانند نشانه های اصلی سکته مغزی هستند ولی خود به خود و خیلی زود برطرف می شوند.
نشانههای سکته مغزی خاموش
نوع خاموش سکته مغزی به وضعیتی گفته می شود که نشانه سکته مغزی در آن به طور دقیق قابل تشخیص نباشند یا به صورت بسیار ضعیف خود را نشان دهند به همین علت فرد به آن به صورت یک مشکل جزئی نگاه می کند و آن را نادیده می گیرد.
این مورد بسیار خطرناک است چرا که در صورت عدم تشخیص و درمان فوری، احتمال دارد عواقب جدی و حتی مرگ را به دنبال داشته باشد. برخی از نشانه های سکته مغزی خاموش شامل موارد زیر هستند:
- عدم توازن، لرزش و مشکل در راه رفتن
- کاهش دید، تاری دید، از دست دادن بینایی در یک یا حتی هر دو چشم
- سردرد شدید و ناگهانی
- مشکل در تلفظ کلمات یا صحبت کردن
اهمیت آگاهی افراد از علائم هشداردهنده و نشانههای سکته مغزی
شناخت و درک افراد از علائم هشداردهنده سکته مغزی به آن ها کمک خواهد کرد تا بهتر بتوانند با چالش های پیش روی خود روبرو شوند و استراتژی های کارآمد و موثری را به منظور بهبود وضعیت خود اتخاذ کنند.
شناخت نشانه سکته مغزی به شما کمک می کند تا برای تشخیص و درمان فوری اقدام کنید و از بروز عوارضات بعدی و حتی سکته های مغزی بعدی پیشگیری به عمل آورد.
علت سکته مغزی
سکته مغزی به علت انسداد موقت عروق خونی در مغز اتفاق می افتد که در نهایت منجر به کاهش یا قطع جریان خون به بخشی از مغز می شود. دلایل اصلی سکته مغزی به عبارت زیر هستند.
- سردرد میگرنی که در نهایت منجر به باریک شدن رگ های خونی و منقبض شدن آنها پاره می شوند.
- واسکولیت یا به عبارت ساده تر التهاب رگ های خونی و کاهش جریان خون به مغز
- فشار خون بالا علت اصلی سکته مغزی است.
- مصرف هر گونه مواد مخدر، سیگار و الکل نیز باعث سکته مغزی می شود.
- یکی دیگر از علل سکته مغزی، دیابت است.
- کلسترول خون بالا به علت رسوب چربی و کلسترول در رگ ها نیز ممکن است منجر به سکته مغزی شود.
- اضافه وزن، عدم تحرک و بیماری های قلبی و عروقی، خانواده و وراثت، سن و جنس، مصرف بعضی از داروها و سابقه سکته مغزی نیز از عوامل سکته مغزی به شمار می روند.
جمع بندی
سکته مغزی یک وضعیت اورژانسی است که به تشخیص و درمان فوری و سریع پزشک نیاز دارد. نشانه های سکته مغزی شامل سردرد ناگهانی و شدید، کاهش بینایی، مشکلات گفتاری، کاهش بینایی، تاری دید، عدم تعادل و هماهنگی حرکات، ضعف یا بی حسی یک سمت بدن هستند بنابراین با مشاهده هرکدام از این موارد هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.
با شناخت علائم هشداردهنده سکته مغزی که در این مقاله از سایت هلیوس فارمد به آنها اشاره کردیم به راحتی می توانید برای تشخیص و درمان زودهنگام سکته مغزی اقدام نمایید و از عواقب جدی آن پیشگیری کنید.